Πλαίσιο θέσεωνΠατριώτες του Ξηρομέρου,

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης, την ώρα που το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε από τη μεταπολίτευση και μετά, καταρρέει, την ώρα που η κοινωνία διαλύεται  κάτω από το βάρος του μνημονίου και η ίδια η κυριαρχία της χώρας υποθηκεύεται, μια ελπίδα απομένει:
Η ανασυγκρότηση της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας. Μια μακρά, δηλαδή, διαδικασία ρήξεων και ανασυνθέσεων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι καταλυτικός ο ρόλος  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Τα ενδεχόμενα για την Αυτοδιοίκηση είναι δύο:

Ή θα συνεχίσει  τον θανάσιμο εναγκαλισμό με το καταρρέον σύστημα
Ή θα αποτελέσει αφετηρία ριζικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ζούμε σ΄ ένα  δήμο  που απ΄ την φύση του μπορεί να διασφαλίσει όχι μόνο την αυτάρκεια προϊόντων  και φυσικών πόρων αλλά  κι ένα σύγχρονο αυτοτροφοδοτούμενο πολυπαραγωγικό μοντέλο, που θα κρατάει τον πληθυσμό του διασφαλίζοντας την εργασία του. Με δυνατότητες συνδυασμού γεωργικών καλλιεργειών υψηλής ποιότητας, δασικού περιβάλλοντος, κτηνοτροφικής παραγωγής, αλιείας,  μεταποίησης, τουρισμού κλπ,. Με δυνατότητες τοπικής ενεργειακής και υδάτινης αυτονομίας, μέσω εναλλακτικής διαχείρισης. Με προϋποθέσεις ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού. Ένα δήμο σε κομβικό στρατηγικό χώρο για τον νομό μας και την Δυτ. Ελλάδα συνολικά.

Βασικός όρος γι΄ αυτά  είναι η ενεργοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα.

Να βάλουμε τους πολίτες του τόπου μας, απ΄το περιθώριο της ιστορίας, στο κέντρο της πολιτικής και της οικονομίας.

Συμπατριώτες ,
Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική στο δήμο μας αδίκησε τους πολίτες. Μια πολιτική εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων και φιλοδοξιών από ελάχιστα πρόσωπα που διαχειρίζονταν τον δήμο ερήμην του κόσμου, με μια ομάδα οπαδών, ευνοημένων του τοπικού συστήματος, με μια ομάδα κολλητών τοπικών εργολάβων των ( με συνεχή ανάθεση) έργων. Μια πολιτική με επίκεντρο τις δημόσιες σχέσεις,  με αδιαφάνεια και άμεση διασύνδεση με το κεντρικό πολιτικό κατεστημένο.

Έλειψε το όραμα, ο Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο έλεγχος κι η αμεσοδημοκρατική συμμετοχή.

Οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα , το εμπόριο και τον τουρισμό έχουν απελπιστικά συρρικνωθεί  τις τελευταίες δεκαετίες κι η τοπική πολιτική παρακολουθεί απλώς την εξέλιξη. Οι ελάχιστες θέσεις εργασίας στο σκανδαλώδες Πλατυγιάλι και οι θέσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες έγιναν αντικείμενο συναλλαγής και τοπικής διαπλοκής, αφορμή για έλεγχο συνειδήσεων και ψήφων.
Η  τραγική δημογραφική συρρίκνωση είναι η το αποτέλεσμα όλων αυτών.

Στο θεσμικό επίπεδο ο «Καλλικράτης» αποτελείωσε την αυτοδιοίκηση. Απομάκρυνε τον πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τον μετέτρεψε σε θεατή  ενός γραφειοκρατικού μοντέλου διαχείρισης. Ειδικά στον δήμο Ξηρομέρου τον μετέτρεψε σε θεατή ενός θέατρου του παραλόγου. Έπειτα επεκτάθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία, στην υγεία. Ο τομέας των υπηρεσιών διαλύθηκε κυριολεκτικά στο δήμο Ξηρομέρου,

Η οικονομική συγκυρία δίνει το καταλυτικό χτύπημα. Οι πόροι των ΟΤΑ μειώνονται δραματικά, τα έργα παγώνουν, οι γερμανοί και ντόπιοι  - μια δράκα των γνωστών συνήθων υπόπτων διαπλεκόμενων «επενδυτών»- μεγαλοπαράγοντες στρώνουν το τραπέζι για το φαγοπότι και  ο ίδιος ο θεσμός οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση.

Πατριώτες
Αν σ΄αυτή, την καθοριστική για το μέλλον του Ελληνισμού, της χώρας και του τόπου μας, ιστορική στιγμή επιλέξουμε την αποχή , την απάθεια κι όχι την άμεση, συλλογική παρέμβαση, αν τώρα δεν βροντοφωνάξουμε ότι είμαστε εδώ, παρόντες , ενωμένοι κι αποφασισμένοι, στρατευμένοι στον Αγώνα σωτηρίας του τόπου, θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας και την ιστορία. Θα μείνουμε ως η γενιά των καταραμένων δειλών, «άβουλοι και μοιραίοι αντάμα».

Πάνω στις αρχές της  άμεσης συμμετοχής και του ελέγχου, της βιώσιμης ανάπτυξης και ανασυγκρότησης , της διαφύλαξης του δημόσιου χώρου, της Αλληλεγγύης  και της συνεταιριστικότητας  οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα ευρύ Αυτοδιοικητικό Μέτωπο.

Μια Συνάντηση Πολιτών για τον Δήμο Ξηρομέρου,  με στόχο την  Παρέμβαση, την επεξεργασία προτάσεων, την σύγκρουση με τις χρόνιες κατεστημένες δομές  και τις χρόνιες τοπικές παθογένειες.
Μια Συνάντηση Πολιτών που πρέπει να κυβερνήσει τον Δήμο .
Η πολιτική αναβάθμιση των (τέως) Καποδιστριακών δήμων και τοπικών κοινοτήτων είναι όρος του εγχειρήματος.

Αν δεν γίνει τώρα θα είμαστε ανάξιοι της χώρας και του τόπου για άλλη μια , ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά.

Ως Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου παίρνουμε την πρωτοβουλία εκλογικής έκφρασης αυτού του νικηφόρου ρεύματος και καλούμε όλους τους Πολίτες του δήμου μας σε στήριξη και συμμετοχή.

     ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου: