Ποιοι είμαστε

Η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου είναι μια ανοικτή πρωτοβουλία πολιτών που ξεκίνησε στα όρια του πρώην καποδιστριακού δήμου Αστακού και εν συνεχεία διερύνθηκε στα όρια του καλλικρατικού δήμου Ξηρομέρου. Άσκησε κριτική στην εκάστοτε πολιτική εξουσία, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το συμφέρον του τόπου και τίποτε άλλο. Πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στο λιθάνθρακα και το LPG ζητώντας επίμονα εμπορικό-διαμετακομιστικό λιμάνι στο Πλατυγιάλι. Έκανε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα αποφευχθεί ο συγκεντρωτισμός του Καλλικράτη. Κατήγγειλε τη διακίνηση όπλων προς τη Γάζα το Γενάρη του 2009. Οργάνωσε ημερίδες ενημέρωσης για τους αγρότες. 
Ως ανοικτή πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Ξηρόμερο και στην εφαρμογή ενός νέου πολιτικού ήθους. Συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές μάχες, λέγοντας πάντοτε την αλήθεια και αποφεύγοντας να χαϊδέψει αυτιά και να προσεταιριστεί την εξουσία. 
Στην εκλογική μάχη του 2014 θα είναι παρούσα με ψηφοδέλτιο νίκης και επικεφαλής τον οδοντίατρο Ηλία Γεωργαλή.


 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
 Αγαπητέ συμπολίτη,
Είναι κοινό, πια, βίωμα πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι αποφάσεων (προσωπικών και συλλογικών) που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.
Η εποχή του αυτόματου πιλότου και της εναπόθεσης της τύχης των δημόσιων πραγμάτων σε επιτήδειους ενδιάμεσους έχει παρέλθει. Προϋπόθεση ανασύνταξης και ανόρθωσης απ΄την Κρίση είναι η διατήρηση της κοινωνικής ενότητας. Η κοινωνική ενότητα δεν είναι μια ηθικιστική προτροπή αλλά μια καίρια πολιτική πράξη. Δεν είναι μια συντηρητική περιφρούρηση της μεταπολιτευτικής κοινωνικοποίησης, αλλά επαν-ανακάλυψη της κοινωνίας σχέσεων, αλληλεγγύης, δημιουργικότητας.
Είναι, τέλος, η έξοδος απ΄την ατομική σιγουριά στην συλλογική αγορά..................

Συμπολίτη,
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι τώρα πια παραδεκτό απ΄όλους, με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις μετετράπη σε τοπική Διοίκηση.
Οι πολίτες αποξενώθηκαν απ΄την συμμετοχή στους θεσμούς και τον έλεγχο της εξουσίας, η τοπική πολιτική επαγγελματοποιήθηκε, η διαπλοκή ήκμασε και η διαφθορά κυριάρχησε. Ένα πλέγμα μυστικών σχέσεων συνέδεσε οικονομικά, πολιτικά, επιχειρηματικά συμφέροντα, με την ανοχή (λιγότερο ή περισσότερο) όλων μας σ΄ένα πανηγύρι πολλών ετών.
Σ΄αυτό το πλαίσιο κι οι κάποιες συνετές φωνές απλώς ενίσχυαν το κάδρο.
Το τίμημα της Τ.Α στην πολιτική των μνημονίων ήταν η κατάρρευση της τοπικής Διοίκησης (40% μείωση εσόδων, 50% μειωση επενδύσεων κλπ ).
Μ΄αυτό το ιστορικό φορτίο και την δεδομένη διάθεση της κεντρικής εξουσίας να τελειώνει με το «σπάταλο κράτος» η ΤΑ οδηγείται ολοταχώς στην Ιδιωτικοποίηση.
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης, την ώρα που το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε από τη μεταπολίτευση και μετά, καταρρέει, την ώρα που η κοινωνία διαλύεται κάτω από το βάρος του μνημονίου και η ίδια η κυριαρχία της χώρας υποθηκεύεται, μια ελπίδα απομένει:
Η ανασυγκρότηση της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας. Μια μακρά, δηλαδή, διαδικασία ρήξεων και ανασυνθέσεων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι καταλυτικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πατριώτη,
Ζούμε σ΄ ένα δήμο που απ΄ την φύση του μπορεί να διασφαλίσει την αυτάρκεια προϊόντων, μ’ ένα σύγχρονο αυτοτροφοδοτούμενο πολυπαραγωγικό μοντέλο, που θα κρατάει τον πληθυσμό του διασφαλίζοντας την εργασία του. Με δυνατότητες συνδυασμού γεωργικών καλλιεργειών υψηλής ποιότητας, δασικού περιβάλλοντος, κτηνοτροφικής παραγωγής, αλιείας, μεταποίησης, τουρισμού κλπ,. Με δυνατότητες αυτάρκειας (μέσω εναλλακτικής διαχείρισης)φυσικών πόρων. Με προϋποθέσεις ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού. Ένα δήμο σε κομβικό στρατηγικό χώρο για τον νομό μας και την Δυτ. Ελλάδα συνολικά.
Προϋπόθεση ενεργοποίησης αυτών των πλεονεκτημάτων είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.
Να βάλουμε τους πολίτες του τόπου μας, απ΄το περιθώριο της ιστορίας, στο κέντρο της πολιτικής και της οικονομίας.

Συμπατριώτη,
Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική στο δήμο μας αδίκησε τους πολίτες. Μια πολιτική εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων και φιλοδοξιών από ελάχιστα πρόσωπα που διαχειρίζονταν τον δήμο ερήμην του κόσμου, με μια ομάδα οπαδών, ευνοημένων του τοπικού συστήματος, με τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα να λειτουργούν σαν παραμάγαζα της τοπικής εξουσίας.
Μια πολιτική με επίκεντρο τις δημόσιες σχέσεις, με αδιαφάνεια και άμεση διασύνδεση με το κεντρικό πολιτικό κατεστημένο.
Έλειψε το όραμα, ο Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο έλεγχος κι η αμεσοδημοκρατική συμμετοχή.

Πατριώτη,
Αν σ΄αυτή, την καθοριστική για το μέλλον του Ελληνισμού, της χώρας και του τόπου μας, ιστορική στιγμή επιλέξουμε την αποχή, την απάθεια κι όχι την άμεση, συλλογική παρέμβαση, αν τώρα δεν βροντοφωνάξουμε ότι είμαστε εδώ, παρόντες, ενωμένοι κι αποφασισμένοι, στρατευμένοι στον Αγώνα σωτηρίας του τόπου, θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας και την ιστορία. Θα μείνουμε ως η γενιά των καταραμένων δειλών, «άβουλοι και μοιραίοι αντάμα».
Πάνω στις αρχές της άμεσης συμμετοχής και του ελέγχου, της βιώσιμης ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, της διαφύλαξης του δημόσιου χώρου, της Αλληλεγγύης και της συνεταιριστικότητας οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα ευρύ Αυτοδιοικητικό Μέτωπο.
Μια Συνάντηση Πολιτών για τον Δήμο Ξηρομέρου,με στόχο την σύγκρουση με τις χρόνιες κατεστημένες δομές και τις χρόνιες τοπικές παθογένειες.
Μια Συνάντηση Πολιτών που πρέπει να κυβερνήσει τον Δήμο.
Αν δεν γίνει τώρα θα είμαστε ανάξιοι της χώρας και του τόπου για άλλη μια, ίσως ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου: