Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: Αναλυτικές προγραμματικές θέσεις, μέρος 2



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
     Στους  δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζει  τόσο η περιοχή του δήμου μας, αλλά και  όλη η Χώρα μας, θα είναι  έμπρακτη η στήριξη μας προς τους άπορους συμπολίτες  μας.
   
 Έτσι:
1.   Άνεργοι χωρίς πόρους διαβίωσης και χωρίς εισόδημα από άλλες πηγές, π.  χ σπίτια  
      ΜΗΔΕΝΙΚΟ φόρο.

2.   Α.Μ.Ε.Α που ζουν μόνοι ΜΗΔΕΝΙΚΟ φόρο, εκτός αν το εισόδημα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ
      το χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει έκπτωση 30%.

3.  Οικογένειες που έχουν ένα μέλος ΑΜΕΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟ φόρο έως 30.000 ευρώ εισόδημα το
      χρόνο. Άνω των 30.000 ευρώ να υπάρχει μια έκπτωση 30%.

4.  Πολύτεκνοι ΜΗΔΕΝΙΚΟ φόρο, εκτός αν το εισόδημά τους ξεπερνά 25.000 ευρώ το χρόνο.
     Σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει έκπτωση της τάξης του 5% ανά παιδί.

5.  Χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι που ζουν με εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ έκπτωση 50%. Με
     εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ να υπάρχει έκπτωση 30% λόγου των μεγαλυτέρων αναγκών  
     προς επιβίωση της τρίτης ηλικίας.

6.  Άτομα που ζουν μόνα τους μέχρι 8.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο έκπτωση 30%.

7.  Τριμελής ή τετραμελής οικογένεια της οποίας και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ
     φόρος, εκτός αν το εισόδημά τους από άλλες πηγές ξεπερνά τις 30.000 ευρώ το χρόνο. Σε
     αυτή την περίπτωση να υπάρχει έκπτωση 30%.


8.  Τριμελής ή τετραμελής οικογένεια της οποίας ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι άνεργος   
     έκπτωση 50% εκτός αν το εισόδημά τους ξεπερνά τις 30.000 ευρώ το χρόνο. Σε αυτή την
     περίπτωση να υπάρχει έκπτωση 30%.

9.  Νέοι που θέλουν να επιστρέψουν στον στο τόπο τους και να ασκήσουν κάποια 
     επαγγελματική μεταπρατική δραστηριότητα ΜΗΔΕΝΙΚΟ φόρο για μια τετραετία από την
     ημέρα έναρξης επιτηδεύματος.

10.Νέοι που θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να ασκήσουν κάποιο παραγωγικό
     επάγγελμα ΜΗΔΕΝΙΚΟ φόρο για πέντε χρόνια.

11.Νέοι που ήδη διαμένουν στο δήμο μας και θέλουν να ασκήσουν απ΄ αρχής κάποια
     μεταπρατική ή παραγωγική δραστηριότητα ΜΗΔΕΝΙΚΟ φόρο για τρία χρόνια.

12.Για τους υφιστάμενους ελεύθερους επαγγελματίες, προτείνεται  μείωση φόρων της τάξεως
     των 20%.

13.Μείωση των μισθίων στα δημοτικά ακίνητα και οικόπεδα που ενοικιάζει ο δήμος σε
     επιχειρήσεις και  φορείς.

14.Στήριξη- εκσυγχρονισμός και δημιουργία νέων περιφερειακών ιατρείων, πρωτοβάθμιας
     υγείας.

 15.Ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου με την ευγενική προσφορά προϊόντων από φορείς και
      πολίτες του δήμου. 

 16. Ίδρυση κοινωνικού φαρμακείου επίσης με την προσφορά φαρμάκων από φορείς και
      πολίτες

 17. Ίδρυση κοινωνικού ιατρείου.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ
     Το να εξαγγέλλει κανείς  “έργα” που βρίσκονται στο αυτονόητο πεδίο δράσης του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια και έχουν σταθερή χρηματοδότηση και εξασφαλισμένη λειτουργία είναι το ευκολότερο.
      Το να εξαγγέλλει  όμως και να εκτελεί έργα πνοής που αναβαθμίζουν
την ποιότητα της ζωής του πολίτη και είναι διαχρονικά αποδοτικά, αυτό είναι και το δυσκολότερο.
      Ο τομέας των υποδομών αποτελεί για μας το μεγαλύτερο στοίχημα το οποίο θα παλέψουμε να κερδίσουμε από την πενταετία που έρχεται.
 Δυστυχώς τα χρόνια που πέρασαν οι προηγούμενες  δημοτικές αρχές- πλην εξαιρέσεων- δεν έδωσαν το ανάλογο βάρος ως όφειλαν στην εκτέλεση των “λεγόμενων”  έργων υποδομής.
     Έτσι ενώ υπήρχαν τα χρήματα, χάθηκαν ευκαιρίες να γίνουν μεγάλα έργα, αφού οι εν λόγω  δημοτικές αρχές απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων  και περιορίστηκαν  σε έργα βιτρίνας τα οποία όμως σε τίποτα δεν  ωφέλησαν το κοινωνικό σύνολο.
     Σήμερα οι πολίτες του  Δήμου από την έλλειψη αυτών των έργων στερούνται   βασικών αγαθών και υπηρεσιών, σε πολλές δε περιπτώσεις  κινδυνεύει ακόμα και η υγεία τους, όπως στην περίπτωση του νερού, αφού τα αντλιοστάσια, οι δεξαμενές, και τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης είναι διαλυμένα.
     Δεν έγινε ούτε μια επέκταση δικτύου σε Αλυζία – Φυτείες στον τομέα της ύδρευσης, ενώ οι συντηρήσεις των υφιστάμενων υποδομών -ιδιαίτερα του Αστακού- απορρόφησαν  τεράστια ποσά που άγγιξαν τα όρια “οικονομικού σκανδάλου”.
     Δεν έγινε ούτε μία επέκταση δικτύου σε επίπεδο δήμου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.
     Δεν έγινε ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο ιδιαίτερα στην περιοχή της Κανδήλας και του Μύτικα που χρόνια τώρα υποφέρουν από τις πλημμύρες μικρών βροχοπτώσεων.
     Βιολογικοί καθαρισμοί όπως του Αστακού -σχεδόν τελειωμένος- τέσσερα τώρα χρόνια,  απαξιώθηκε και δεν λειτουργεί. Ο βιολογικός καθαρισμός  Κανδήλας, Μύτικα επίσης παρέμεινε στα χαρτιά.
     Τα σφαγεία Αστακού ένα υπερσύγχρονο έργο κι αυτό  “μαραζώνει”.
     Οι δημοτικές αυτές αρχές δεν πάλεψαν και δεν άσκησαν - ιδιαίτερα η τελευταία- καμία πίεση στην πολιτεία για την ανακατασκευή του επαρχιακού δρόμου Μύτικα -Παλαίρου- Βονίτσας. Δεν έκαναν καμία παράσταση για νέα χάραξη – κατασκευή του δρόμου Αστακού -Πλατυγιάλι και εκείθεν Αιτωλικού -Εθνικής οδού προς Αντίρριο και Ιωάννινα.
     Κανένα σημαντικό έργο δε έγινε στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας ιδιαίτερα στην περιοχή Κανδήλας – Αρχοντοχωρίου και στην περιοχής των Φυτειών, ενώ τα έργα στο τομέα της διαδημοτικής οδοποιίας ήταν  μια υπόθεση ξεχασμένη.
     Κανένα έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, καμία υποδομή στον τομέα της καθαριότητας,  αφού τα σκουπίδια η πρώην δημοτική αρχή τα διαχειριζόταν, αν είναι δυνατόν, με την μέθοδο της ανεξέλεγκτης καύσης,  με τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή και την δυσφήμιση του δήμου μας Πανελλήνια να περισσεύει.
     Τι έγινε με τα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη  από την κατασκευή του λιμανιού του Πλατυγιαλιού που προέβλεπαν την κατασκευή μαρίνας στον Αστακό. Τι έγινε με την αποπεράτωση της Μαρίνας του Μύτικα.
     Κανένα έργο στο τομέα της κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων ή αιθουσών, αλλά και  συντήρησης των υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων. αντίθετα κλείνουν σχολεία σαν αυτό των Φυτειών.
     Τα σχέδια πόλης Αστακού, Φυτειών, Μύτικα χρόνια ολόκληρα είναι  “εγκληματικά” παρατημένα.
    
Καμία συμμετοχή σε κεντρικά Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, αλλά και σε μικρότερα προγράμματα περιφερειακής ή τοπικής σημασίας.
     Κι όμως κάποιοι μιλάνε για ανάπτυξη!!!!!
     Είναι δυνατόν να επαγγέλλονται την ΑΝΑΠΤΥΞΗ  μιας ολόκληρης περιοχής, ενός ολόκληρου δήμου, χωρίς  κυρωμένα  σχέδια πόλης;;;;
Πως είναι δυνατόν  να αναπτυχθεί ένας οικισμός, ένα οικιστικό σύνολο κάτω από αυτές τις συνθήκες;;;;;
      Αυτή την φιλοσοφία “κουβαλάνε” για την ανάπτυξη του δήμου τόσο η κα. Κουμανδράκη ως Αντιδήμαρχος και νυν υποψήφιος δήμαρχος Ξηρομέρου, όσο και ο κος. Γαλούνης ως τέως δήμαρχος Αλυζίας και νυν υποψήφιος δήμαρχος  Ξηρομέρου.
       Κατά τα άλλα μιλάνε στα προγράμματά τους για τουριστική ανάπτυξη, για κατασκευές “φαραωνικών”  έργων και για τόσα άλλα, με ανύπαρκτα βέβαια πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια και ιδιαίτερα χωρίς να αναφέρουν τους πόρους που θα τα χρηματοδοτήσουν.
       Έτσι εξαγγέλλουν  έργα και εκ των υστέρων ψάχνουν χώρους για την όπου δη, χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων των βιολογικών καθαρισμών ή την χωροθέτηση χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμάτων ή χώρων  για νεκροταφεία  και γενικά “ψάχνουν” για χώρους  που είναι απαραίτητοι  ώστε να κατασκευαστούν κοινωφελή έργα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Μπροστά σ΄ αυτή την “οδυνηρή πραγματικότητα ” η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου δεν θα πρέπει να αισθάνεται άνετα.
Η νέα δημοτική αρχή από την δεύτερη μέρα που θα αναλάβει θα πρέπει να “σηκώσει τα μανίκια” της και να πέσει με τα μούτρα στη δουλεία, αφού κάθε μέρα πού περνάει τα προβλήματα θα διογκώνονται.
Έτσι λοιπόν εμείς σαν δημοτική αρχή δεσμευόμαστε για την κατάρτιση ενός μακρόπνοου  σχεδιασμού που θα αφορά τα έργα υποδομής η διαχρονική εκτέλεση των οποίων θα καλύψει της σύγχρονες ανάγκες των πολιτών του δήμου μας.
Άμεσα θα προχωρήσουμε στην αποπεράτωση και την κύρωση των σχεδίων πόλης Αστακού, Μύτικα, Φυτειών, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους με άμεση εξόφληση οφειλών στα μελετητικά γραφεία. Επίσης θα προβούμε στο καθορισμό των κτηνοτροφικό ζωνών.
Άμεσα θα δώσουμε λύση και θα αποπερατώσουμε την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Αστακού, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους.
Άμεσα θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες  για την κατασκευή  του βιολογικού καθαρισμού Κανδήλας - Μύτικα, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “εταιρικών
σχέσεων”.
Άμεσα θα προχωρήσουμε σε επίπεδο δήμου στο σχεδιασμό για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων- ιδιαίτερα στην περιοχή της Αλυζίας και Αστακού σε συνεργασία με την περιφέρεια  με χρηματοδότηση από την περιφερειακά προγράμματα.   
Άμεσα θα δρομολογήσουμε την λειτουργία των σφαγείων Αστακού, που λύσουν οριστικά τα προβλήματα του κλάδου των κτηνοτρόφων και των ελεύθερων επαγγελματιών όλου του δήμου και όχι μόνο.
Άμεσα και σε συνεργασία με άλλους δήμους της Αιτωλ/νιας,  θα απαιτήσουμε την οδική σύνδεση του Πλατυγιαλιού με την σήραγγα του Προφήτη Ηλία -Γουριάς ώστε να συνδεθεί  επιτέλους το λιμάνι του πλατυγιαλιού, με τον Εθνικό Δυτικό οδικό άξονα της Χώρας.
Άμεσα θα απαιτήσουμε από την πολιτεία την ανακατασκευή του επαρχιακού δρόμου Μύτικα – Παλαίρου που θα φέρει το δήμο πιο κοντά στις τουριστικές περιοχές της Λευκάδας της Ηπείρου και εκείθεν της Μακεδονίας μέσω της Εγνατίας οδού. Επίσης θα πιέσουμε για την δημοπράτηση της ανακατασκευής του επαρχιακού δρόμου Φυτειών-  Μπαμπίνης.
Εκπόνηση μελέτης και  κατασκευή ,αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών,  ( Μαρίνα)  στο Μύτικα, με χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα εταιρικών σχέσεων, ενώ άμεσος στόχος, θα είναι η κατασκευή μαρίνας πόλης στον Αστακό.
Άμεσος έλεγχος της καταλληλότητας του πόσιμου νερού σε επίπεδο Δήμου, αφού σε ένα μεγάλο τμήμα του δήμου το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση.
Θα απαιτήσουμε άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας για την χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης με την ένταξή μας στο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης. Επίσης για την  έδρα του δήμου τον Αστακό, θα προβούμε στην οριστικής μελέτης αφού υπάρχει προμελέτη που θα αφορά την βελτίωση και την σωστή  λειτουργία του εξωτερικού δικτύου  από πηγές Λάμπρας τα Αντλιοστάσια και τη κεντρική  Δεξαμενή, και την υδροδότηση των δημοτικών διαμερισμάτων Καραΐσκάκη και Βασιλόπουλου.
Επίσης θα προχωρήσουμε στην λειτουργία του ήδη υπάρχοντος καινούργιου αλλά ανενεργού τμήματος  δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αστακού, που είχε κατασκευασθεί παράλληλα με τον βιολογικό καθαρισμό. Επίσης θα αντικαταστήσουμε το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Αρχοντοχωρίου.  Για τα υπόλοιπα διαμερίσματα του δήμου, άμεσα θα προχωρήσουμε σε έργα συντήρησης και βελτίωσης των αντλιοστασίων και των  γεωτρήσεων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων. Τέλος θα προβούμε σε έρευνα και σύνταξη μελέτης για πιθανή υδροδότηση και άρδευση ολόκληρης της ενότητας του πρώην δήμου Αλυζίας από τα ακαρνανικά όρη ή από το φράγμα των Αχυρών.  Άμεση επίλυση του σοβαρού προβλήματος του υπερκορεσμού  του Νεκροταφείου της πόλης του Αστακού.   


ΣΗΜ: Τις επόμενες ημέρες το τρίτο και τελευταίο μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου: